Kwaliteit, duurzaamheid en respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Rond onze thuishaven komt dat op schitterende wijze samen. De metamorfose van een vervallen fabrieksterrein tot de representatieve ‘Poort van Weesp’.
Na de opening van een nieuwe ontsluitingsweg in 2000, lagen de vervallen panden en loodsen op het puntje van de Rijnkade in Weesp ineens bij de entree van het belangrijke industrieterrein. Wij zagen het als een unieke kans.
Het lag voor de hand om de versleten opstallen plat te gooien en er iets nieuws te bouwen. Maar dat is niet onze stijl. Architect Janton Stork wist de vorm en ingetogen uitstraling van het hoofdgebouw uit 1903 te behouden en creëerde daarbinnen een hedendaags modern kantoor met veel glas en open ruimtes. Daarna volgde de even stijlvolle als functionele transformatie van de twee andere panden op dit oude fabrieksterrein. Het mag nu met recht ‘de poort van Weesp’ genoemd worden. Het is tevens onze thuishaven; we kunnen ons geen mooiere plek indenken.
Met dit project tonen we aan hoe je historische gebouwen op een duurzame manier kunt renoveren. De gevelisolatie is hoogwaardig, voor verwarming en koeling is er luchtventilatie in combinatie met een warmtepompinstallatie en de beperkte energie die verder nog nodig is wordt duurzaam opgewekt. De meeste materialen zijn hergebruikt. Zo plaatsten we de oude stalen spanten na zandstraling terug en maakten we de kantoorkasten van het oude dakbeschot.
Respect voor de geschiedenis (behoud) en respect voor de toekomst (duurzaamheid). Op ‘onze’ Rijnkade komt het samen. Voor minder doen we het niet.